Kéménybélelés

Alumínium, koracél, Furánflex, műanyag kéménybélelések

A kéménybélelés jelenti a kéményszerelési munkák csúcsát, amihez páratlan szakmai tudás és tapasztalat szükséges. A tökéletesen működő kéménybélelés elkészítéséhez szem előtt kell tartani a kapcsolódó készülék fajtáját, teljesítményét, a felhasznált tüzelőanyag típusát, a füstgázelvezető csonkjának méretét, az áramlástechnikai és hőigényt, valamint a kémény átmérőjét és magasságát, illetve az elhúzások fokát.

Ezeket megvizsgálva választjuk ki a kémény ideális keresztmetszetét és anyagát, továbbá a kéménybélelés kivitelezéséhez használt eljárást.

A kéménybélelés készülhet alumíniumból, koracélból vagy Furánflexből, a turbós kéményekhez használhatunk műanyagot is.

A kéménybélelés lépései

Elsőként kivéssük az alsó tisztító és bekötő idom helyét. Ezután vágjuk méretre a béléscsövet, majd be is vezetjük. Behelyezzük az alsó tisztító és bekötő idomot, amit összekötünk a béléscsővel, és rögzítjük is ehhez. A vésés helyén rendbe hozzuk a falazatot. Majd bekötjük a füstcsövet, a kéménybélelés utolsó lépéseként pedig felhelyezzük a kéménysapkát.

Miért kell a kéménybélelés?

Régebben a kémény építések során csak fatüzelésű rendszerben gondolkodtak, és nem terveztek hosszú távra. A technológiai fejlődés azonban gázkészülékekkel váltotta fel a fatüzelésű berendezéseket, és ezek kéményre gyakorolt hatása egészen más. A gáz égéstermékei az évek során meggyengítették a habarcsot, majd később a téglát, statikailag veszélyessé téve így a kémény szerkezetét, s megnövelve az esetlegesen visszaáramló szén-monoxid kockázatát.

Ma már – legyen szó vegyestüzelésű vagy gáz tüzelésű készülékről – a kéményt kötelező kibélelni az adott fűtési rendszernek megfelelően. A modern kéménybélelési anyagok és technológiák nem csak lehetővé teszik a biztonságos üzemelést, de jól megtervezve jelentős anyagi megtakarítást is eredményeznek a tökéletes égésnek köszönhetően.

 

kémény bélelés

 

Más típusú szolgáltatások, termékek, pl. a szerelt kémények kapcsán érdeklődne? Kattintson ide!