Minden, amit tudni kell a kéménybélelésről

Akár régi építésű házak kéményeinek felújításáról, akár kazáncserével járó modernizációról van szó, a kéménybélelést nem lehet megúszni.


Nem véletlenül, hiszen a kéménybélelés megléte jogszabályi kötelezettség, ami garantálja az égéstermékek megfelelő elvezetését és a lakók biztonságát. Lássuk, milyen technikai okai vannak a kéménybélelés szükségességének, és melyek azok a legfontosabb információk, amit mindenkinek érdemes tudnia!

 

Miért van egyáltalán szükség kéménybélelésre?

A régebbi építésű házak téglakéményeit fatüzelésű kályhákhoz tervezték, azonban ezek a kémények a gáztüzelésű fűtés megjelenésével elavulttá váltak. A gázfűtés égéstermékei kikezdik a hagyományos kémények habarcsát, és erodálják a tégla anyagát, így megfelelő bélés nélkül megrongálják a tégla szerkezetét. Mivel a gázfüst a kéményben felfelé haladva lehűl, kicsapódik a benne lévő páratartalom, melynek kénsavtartalma korrodálja a kémény falát. Ez a savas kondenzátum nemcsak statikailag teszi veszélyessé a kéményt, de a lehulló törmelék eldugíthatja a kürtőt, ami súlyos esetben akár a szénmonoxid visszaáramlását is okozhatja.

 

Kéménybélelésre használt anyagok

A legtöbb esetben a tüzelőberendezés fajtájától függ, hogy milyen anyagokat lehet használni a kémény kibélelésére, ezért a megfelelő technológia kiválasztásához személyes helyszíni felmérés szükséges. A gyakran használt anyagok közül az alumínium ára a legmegfizethetőbb, ám a legkevésbé tartós megoldás. Ezután következik a magyar fejlesztésű FuranFlex technológia, majd a PPs műanyagot használó rendszerek. A legdrágább a korrózióálló acél. A kondenzációs kazánokhoz használt műanyag bélés kifejezetten megfizethető technológiának számít. Fontos kiemelni, hogy az anyagár nagyban függ a kémény átmérőjétől, valamint a hosszától is. Mindenki számára jó hír ugyanakkor, hogy minél hosszabb a kémény, arányaiban véve annál olcsóbb az anyagköltség is.

 

Kéménybélés kondenzációs kazánokhoz

A kéménybélés kondenzációs kazánok esetében speciális technológiát igényel, hiszen nem csupán az égéstermékek biztonságos elvezetéséről kell gondoskodni, de mivel ezek a kazánok zárt égéstérrel rendelkeznek, az égéshez szükséges oxigént is a lakótéren kívülről kell biztosítani. Amennyiben van a kazán közelében szellőző, a lehetőség van osztott rendszerben, két külön csövön keresztül a kazánhoz vezetni a szükséges levegőt. Ha ez technikailag nem megoldható, úgy koncentrikus rendszerű béléssel, két egymásba helyezett csövön keresztül biztosítható a füstelvezetés és az oxigén bevezetése.

 

Ne hagyja az utolsó pillanatra a kéménybélelést, és gondoskodjon a biztonságos fűtésrendszer kiépítéséről még a fűtésszezon előtt!